Konflikter Inre & Yttre

Ämnet kanske kan vara aktuellt nu när vardags-livet ska rulla på igen -efter en sommar. En del människor som vi haft paus ifrån -eller just det här att få ihop -vardagens alla sysslor och aktiviteter när jobb och skola ska bakas in.

Har du tänkt på att en konflikt -aldrig kan uppstå utan att en part anser att det är viktigt att ha rätt och överbevisa den andra att den har fel.

En del personer är konflikträdda och håller med den som för fram sin åsikt även om personen tycker något helt annat.. Då skapar det i sig en inre konflikt. Det är nog något många av oss brottas med varje dag av olika orsaker. Konflikten med oss själva bottnar  ofta i tron på sig själv och att trycka undan egna behov och känslor.

Är du en åsiktsmaskin som vill ha rätt eller en person som av rädsla inte delger andra din uppfattning om saken?

Tänk dig ett scenario vid en middags-bjudning. Alla småpratar och plötsligt dyker tvivelaktiga fakta i dina öron upp. Det är egentligen -totalt oviktigt och skulle kunna -passera men du rycker snabbt upp din Iphone för att få rätt i sak, -googlar och läser högt för alla lite förvånade gäster.

Eller så är du en av gästerna som upplever detta.

Vad skapar små ”jag vet minsann ”för tillfredsställelse?
Hur reagerar den/de du vill -överbevisa?
Vad skapar det för efterdyningar i relationer?

”Pajkastningssyndromet” uppstår ofta när du retat dig ett tag på en person och bestämmer upprört att nu får det vara nog. Konflikten är inte färsk för den intet ont anande mottagaren. Hon/han går i blixtsnabbt försvar och ni hamnar i ett debakel som i stället för att lösas börjar röra sig bakåt i tiden och lämnar två sårade personer där ingen kan hissa flaggan som segrare.

Min åsikt är att allt börjar hos dig!

För att mötas av respekt från omgivningen behöver du börja med att respektera dig själv. En person som respekterar sig själv hamnar sällan i just konflikt utan hittar smarta vägar att kommunicera just för att det sker från hjärtat.

När man talar från hjärtat når det i de flesta fall mottagaren. Motsatsen kommer alltid att finnas men finns möjligheten att välja om den relationen är värd att finnas i ditt liv.

Om någon sårar dig, berätta att det faktiskt gör det och varför.

Lär dig utifrån dig själv att se och urskilja vilka konflikter som kräver en lösning och där det behövs en förändring.

Jag har i min umgängeskrets en -person som tidigare alltid ville prata politik med mig. Allt leddes in på politik och åsikterna var inte nåde-liga. Sa jag emot blev konversationen ännu påstridigare och jag såg mig -sitta som i en hörsal på regeringskansliet. Jag kände mig inte så upplyft när personen ringde och ville komma på besök för jag visste av erfarenhet hur den trevliga vardagskonversationen skulle styras i på just politik. Jag provade en strategi genom att när ämnet gled in på politik att säga:

– Tycker du?

– Jag hör din åsikt och syn på saken.

Genom att upprepa detta ett par gånger i konversationen fanns inget bränsle. När jag tillfrågades om min åsikt var jag noga med att avsluta med – Tycker/anser jag.

Argumenterade min vän tillbaka fick hen ett  – Tycker du? tillbaka.

Ämnet politik dyker aldrig upp när vi träffas längre.

Ibland vill andra att vi ska ta ställning i deras konflikter eller tydliga åsikter. För den konflikträdda är det lätt att dras med om personen är stark. Här är faran att du i din egen rädsla utsätter någon för ogrundat obehag där du inte har alla fakta utan blir en ”åsiktsmedlöpare” eller mobbare utan att du vill.

Så till syvende och sist handlar det om att du aldrig kan förändra andra utan bara dig själv. Se saker ut olika synvinklar, perspektiv och lyssna inåt. Välj medvetet och vinn de krig som är livsavgörande att slåss för.

Mina frågor till dig kära läsare:
– Hamnar du ofta i konflikt, vad är det i så fall som triggar?
– Vågar du säga vad du tycker i grupp?
– Hur är det med självrespekten?

/ Marianne Bertilsdotter, Yogalärare, Livsstilscoach