Åtta praktiska tips: Så minskar du matsvinnet till jul

Concerned Woman Looking At Pre Packaged Meat

Svenskarna kastar enorma mängder mat varje jul. Sill, ägg, potatis och rester med kött och bröd som inte gått åt till julbordet hamnar i soptunnan. Många av oss skäms när vi slänger maten. Men vad ska man göra?

Många är osäkra på hur mycket mat som kommer gå åt och serverar hellre för mycket än för lite. Detta problem har vi under hela året men under julen eskalerar det. På Nestlé vill man minska svinnet genom att öka medvetenheten. Nestlé producerar choklad som många äter mer av till jul. Företaget tillverkar också bland anant kaffe.

–  Ett tips är att hälla upp kaffet på en termos för att minska risken att man häller ut kaffe som stått på bryggaren några timmar.Om alla visste hur mycket arbete och vatten som gått åt för att tillverka kaffet skulle vi vara mer rädda om det, säger Annelie Barkelund, kommunikations- och hållbarhetsansvarig på Nestlé.

”Stop wasting food movement” och Nestlé har tagit fram åtta praktiska tips för att minska matsvinnet till jul.

Åtta tips för att minska matsvinnet under julhelgen:

1) Försök ät upp så mycket du kan från frysen innan jul så att du har plats att frysa in matresterna som uppstår under helgerna.

2) Planera inköpen. Om du har 5 gäster till julbordet då är det ingen mening att laga mat till 8. Mer är inte detsamma som bättre. Spendera hellre pengarna på att köpa mindre mat av god kvalitet.

3) Bäst före datum är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället till detta datum – och det är satt med marginal. Släng inte mat utan att lukta, titta och smaka på den.

4) Skriv gärna en ”julmatdagbok” där du noterar vilka misstag du har gjort i år, så du gör inte samma fel nästa jul.

5) Använd gärna små tallrikar. Ju större tallrik desto mer benägna är vi att lassa på mycket mat som vi inte orkar äta upp – och vice versa.

6) Överväg att ge dina gäster Doogie-bags att ta med hem om det blir mat över.

7) Återanvänd resterna. Frys gärna in jul-resterna i mindre portioner – det gör det lättare att återanvända dem när din plånbok är tunn i januari.

8) Innan företaget håller julfest, säkerställ att det finns en plan för hur ni ska använda maten som blir över. Kanske kan någon organisation få och använda maten. Detta gäller dock bara mat som inte stått på bordet i timtal utan förvarats på ett säkert sätt.

Källa: Nestlé och ”Stop wasting food movement”